Telefon: +381 61 19 88 921

Vidovdan-crkvena slava u Jasenku


Srpska pravoslavna crkva u Jasenku izgrađena je od klesanog kamena, osveštana i posvećena svetom knezu Lazaru 1883.god, od kada datira i crkvena slava Vidovdan.
Posle crkve takođe od klesanog kamena izgrađene su zgrade škole, šumarije, žandarmerije.

Pravoslavni narod Jasenka vodi poreklo iz Rasa (tromeđa Bosne, Crne Gore i Srbije), a posle pada Srbije 1459.god izbegao je, pred najezdom turaka u Crnu Goru, okolina Nikšica, Banjani (Mamulama je bilo prezime Banjanin).

Naviranje Turaka i u te prostore prouzrokovalo je dalje seobe naroda preko stare Hercegovine, Bosne pa sve do Like i Gorskog Kotara. Po podacima prote Manojla Grbića neki pojedinci (graničari) i porodice naselili su se krajem XIV i početkom XV veka, neke porodice posle pada Bosiljeva 1582.god, a najveći broj je naselio Jasenak i Drežnicu u 1632.godini.

Pre novosagrađene crkve svetog Kneza Lazara, u Jasenku je postojala mala crkva posvećena Svetom Arhangelu Mihailu kao i manastir, a izgrađeni su 1557.god.
To nedvosmisleno potvrđuje njihova imovina u Jasenku, toponimi: Kaluđerski Lug, Kaluđerska Kosa,Kaluđerske njive, Kaluđerski studenac zvani Kaluđerac koji nikada, ni u najvećoj suši, jedini od mnogih izvora u Jasenku, nije presušio.
Mislimo da ovom prilikom ne treba posebno isticati značaj crkve i sveštenstva za opstanak, kulturu i obrazovanje našeg miroljubivog i slobodarskog naroda u tom periodu, ali nažalost zgrada crkve Svetog Kneza Lazara u Jasenku kao i zgrade škole, šumarije i žandarmerije, zapaljene su po oslobađanju sela 20.1.1942.god. kao utvrđenja bojovnika NDH (domobrani,ustaše…), a po naređenju komandanta primorsko-goranskog odreda NOV I POJ-a Veljka Kovačevića. Inace, u oslobađanju Jasenka je učestvovao 1. Bataljon (Jasenačka, Drežnička i Ledenička četa) primorsko-goranskog odreda NOV I POJ-a.

Od tada, 20.1.1942.god. do danas crkva u Jasenku nije obnovljena, a prvo crkveno venčanje obavljeno je u kapeli škole u Jasenku, avgusta 1998.god i to za Zeljka Mamulu I Anđelku Cavrag.
Na kraju, i ako crkva u Jasenku sada ne postoji, duznost i obaveza svih pravoslavnih potomaka iz Jasenka, bilo gde da se nalaze, je da je kad tad obnove, da ne prepuste zaboravu događaje od prvih naseljavanja tog prostora i dalje i da prikladno s Božjom pomoći obeležavaju, ma gde bili, slavu svoje crkve, crkve Svetog Kneza Lazara u Jasenku 28.6.- Vidovdan.
Nadamo se i zelimo da će i ovaj tekst tome doprineti !!!

SRETAN VIDOVDAN , ČESTITAMO !!!

Udruženje Drežnicana i Jasenčana u Beogradu

 

Ovo su prvi koraci u pavcu uređenja i obnove Crkve svetog kneza Lazara u Jasenku na Vidovdan 2018. godine.

 

 

Radovi u Drežnici
U organizaciji mjesnog odbora Drežnica organizirana je radna akcija na krčenju zemljišta za izgradnju mrtvačnice i prostora za parkiranje.

Mjesni odbor Drežnica površinski je najveći mjesni odbor grada Ogulina te na svom području ima desetak grobalja. U planu je izgradnja mrtvačnice u centru mjesta pored centralnog groblja čime bi se zadovoljile potrebe svih stanovnika Drežnice. Najbliža mrtvačnica je u Ogulinu koji je udaljen 40-ak kilometara što mještanima stvara problem prilikom ukopa svojih najmilijih. Građevinska dozvola za izgradnju mrtvačnice u Drežnici će biti izdana narednih dana te će se po izdavanju iste raspisati natječaj za odabir izvođača radova za izgradnju prve faze obzirom da su u Proračunu za 2020. godinu osigurana financijska sredstva.

Predsjednik mjesnog odbora Drežnica Đorđe Tomić zahvaljuje se Gradu Ogulinu i Vijeću srpske nacionalne manjine grada Ogulina na pomoći oko organizacije radne akcije. Tomić ističe da je zadovoljan odazivom mještana Drežnice na radnoj akciji te ističe da su Drežničani voljni pružiti punu pomoć prilikom izgradnje mrtvačnice i uređenja prostora oko nje. Drežničane je na radnoj akciji obišao predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Ogulinu Ranko Višnić.

Proteklog tjedna na području Drežnice počelo je i održavanje nerazvrstanih cesta koje su uništene a zbog dobro poznatih problema oko ponovljenih izbora za gradsko vijeće i kasnog donošenja proračuna za 2019. godinu nisu održavane duže vrijeme.

Autor teksta: Đorđe Tomić

Pribavila za naš sajt: Vlatka Tomić Trbović