Telefon: +381 61 19 88 921

OBELEŽILI SMO SLAVU MALA GOSPOJINA

Članovi Udruženja Drežničana i Jasenčana obeležili su slavu Roždestva Presvete Bogorodice-Malu Gospojinu. To je crkvena slava Drežnice i našeg Udruženja. Uz slavski kolač, žito i vino sasluženje je izvršio starešina crkve Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene na Voždovcu prota Nedeljko Marijanović. Posle sečenja slavskog kolača druženje smo nastavili u restoranu "SPORT". Prisutni su bili Dmitar Vukelić, predsednik,  Lazar Kosanović, Mirjana Zrnić, Đuro Čort, Mića Stojković, Dušanka Babić Tatalović, Neđa Vignjević, Vladimir Vignjević i Jaca Milanović "Od bisera ogrlica". Zahvaljujem prisutnima na ovoj svečanosti i uspešnom predstavljanju našeg Udruženja.

Stoje, 1.red sleva na desno: Jaca Ogrlica, Dušanka Babić, Neđa Vignjević, prota Nedeljko Marijanović, Đuro Čort. Stoje 2.red; Mića Sojković, Dmitar Vukelić i Vladimir Vignjević. Foto Mirjana Zrnić
Sede s desna u levo: Jaca Ogrlica, Neđa Vignjević, Dušanka Babić, Vladimir Vignjević, Dmitar Vukelić, Đuro Čort i Lazar Kosanović. Foto Mirjana Zrnić

U restoranu SPORT

Sleva u desno, Lazar Kosanović, Mirjana Zrnić, Đuro Čort, Vladimir Vignjević, Dušanka Babić, Neđa Vignjević i Jaca "Ogrlica". Foto Dmitar Vukelić

Dodela Zahvalnice Dušanki Babić Tatalović.

 

 

 

Rođenje Presvete Bogorodice - Slava crkvene opštine Drežnica

Svim Drežničanima čestitamo veliki praznik Rođenje Presvete Bogorodice! Na ovaj dan kod crkve u Drežnici održavao se veliki sabor na koji su dolazili Srbi i iz Like i Gorskog Kotara, proslavljali Bogorodicu - svoju zaštitnicu, upoznavali se i spremali za udaju i ženidbu. Naše Udruženje je organizovano odlazilo za Malu Gospojinu u Drežnicu, ali sada u uslovima ograničenih kretanja delimo radost praznika sa svim Drežničanima ma gde oni živeli. SREĆNA SLAVA!

 

 

 izvor fotografije SPC

 

 

Vidovdan - crkvena slava u Jasenku

 
Srpska pravoslavna crkva u Jasenku izgrađena je od klesanog kamena, osveštana i posvećena svetom knezu Lazaru 1883.god, od kada datira i crkvena slava Vidovdan.
Posle crkve takođe od klesanog kamena izgrađene su zgrade škole, šumarije, žandarmerije.

Pravoslavni narod Jasenka vodi poreklo iz Rasa (tromeđa Bosne, Crne Gore i Srbije), a posle pada Srbije 1459.god izbegao je, pred najezdom turaka u Crnu Goru, okolina Nikšica, Banjani (Mamulama je bilo prezime Banjanin).

Naviranje Turaka i u te prostore prouzrokovalo je dalje seobe naroda preko stare Hercegovine, Bosne pa sve do Like i Gorskog Kotara. Po podacima prote Manojla Grbića neki pojedinci (graničari) i porodice naselili su se krajem XIV i početkom XV veka, neke porodice posle pada Bosiljeva 1582.god, a najveći broj je naselio Jasenak i Drežnicu u 1632.godini.

Pre novosagrađene crkve svetog Kneza Lazara, u Jasenku je postojala mala crkva posvećena Svetom Arhangelu Mihailu kao i manastir, a izgrađeni su 1557.god.
To nedvosmisleno potvrđuje njihova imovina u Jasenku, toponimi: Kaluđerski Lug, Kaluđerska Kosa,Kaluđerske njive, Kaluđerski studenac zvani Kaluđerac koji nikada, ni u najvećoj suši, jedini od mnogih izvora u Jasenku, nije presušio.
Mislimo da ovom prilikom ne treba posebno isticati značaj crkve i sveštenstva za opstanak, kulturu i obrazovanje našeg miroljubivog i slobodarskog naroda u tom periodu, ali nažalost zgrada crkve Svetog Kneza Lazara u Jasenku kao i zgrade škole, šumarije i žandarmerije, zapaljene su po oslobađanju sela 20.1.1942.god. kao utvrđenja bojovnika NDH (domobrani,ustaše…), a po naređenju komandanta primorsko-goranskog odreda NOV I POJ-a Veljka Kovačevića. Inace, u oslobađanju Jasenka je učestvovao 1. Bataljon (Jasenačka, Drežnička i Ledenička četa) primorsko-goranskog odreda NOV I POJ-a.

Od tada, 20.1.1942.god. do danas crkva u Jasenku nije obnovljena, a prvo crkveno venčanje obavljeno je u kapeli škole u Jasenku, avgusta 1998.god i to za Zeljka Mamulu I Anđelku Cavrag.
Na kraju, i ako crkva u Jasenku sada ne postoji, duznost i obaveza svih pravoslavnih potomaka iz Jasenka, bilo gde da se nalaze, je da je kad tad obnove, da ne prepuste zaboravu događaje od prvih naseljavanja tog prostora i dalje i da prikladno s Božjom pomoći obeležavaju, ma gde bili, slavu svoje crkve, crkve Svetog Kneza Lazara u Jasenku 28. jun - Vidovdan.
Nadamo se i zelimo da će i ovaj tekst tome doprineti !!!

SREĆAN VIDOVDAN , ČESTITAMO !!!

Upravni odbor Udruženja Drežničana i Jasenčana u Beogradu

 

 

U crkvi na Voždovcu održan je 30.07.2021.g. pomen žrtvama iz Drežnice (45) i Jasenka (36) koji su 30.07.1941.g. ubijeni i bačeni u Klečku jamu kod Ogulina. Pokoj im pravednoj duši!


 

Upravni odbor Udruženja Drežničana i Jasenčana u Beogradu

Pero Mamula

 

 

Grupa članova Upravnog odbora Udruženja okupila se 09.05. da obeleži dan osnivanja Udruženja Drežničana i Jasenčana. Prisutni su bili predsednik Dmitar Vukelić, Ljubiša Maravić, Milica Maravić, Đuro Maravić, Mića Stojković i Mirjana Zrnić. Za ovu priliku Ljubiša Maravić je doputovao iz Kos. Mitrovice. Svojim dolaskom sve nas je iznenadio i obradovao. Čestitamo svim članovima 30 godina osnivanja i rada Udruženja! Na mnogaja ljeta!

Sa leva na desno: Dmitar Vukelić, Milica Maravić, Miodrag Stojković, Mirjana Zrnić, Đuro Maravić i Ljubiša Maravić
Danas je bilo i lepog i tužnog sećanja na neko prohujalo vreme, koje ne može tek tako da se zaboravi. Mirjana Zrnić Milica Maravić


Govorilo se o tome da očuvamo Udruženje u narednom periodu i kako da još više unapredimo rad i okupimo što veći broj mladih.

Govori Dmitar Vukelić


Žao mi je sto nisam prisustvovala, kao što sam javila, u Cg sam. Još jednom čestitam svim članovima i želim da se družimo još dugo. Lepo je što je organizovano a došao je ko je mogao, nadam se da će biti sve više kada se i situacija normalizuje, pozdrav, Branka Dončevski.

Drago mi je da ste lepo proveli i proslavili današnji dan. Nadam se da će u neko srećnije vreme biti bolja situacija pa da nastavimo naša druženja. Pozdrav za sve članove. Zorica Radošević

DRAGE ZEMLJAKINJE I ZEMLJACI, ČESTITAM NAM OBELEŽAVANJE 30 GODINA OD OSNIVANJA I AKTIVNOSTI UDRUŽENJA JASENČANA I DREŽNIČANA U BEOGRADU. UŽIVAJTE U LEPOM OBELEŽAVANJU VELIKE GODIŠNJICE. SREĆNO I NE ZAMERITE DA VAM OVO LIČNO SAOPŠTIM. OSTAJTE NAM U DOBROM ZDRAVLJU. JASENČANIN, DREŽNIČKOG POREKLA. SREĆNO!!! P. MAMULA!!!

Puno pozdrava svima...
Čestitam jubilej...
Nisam u mogućnosti da se vidimo, žao mi je... Đurđa Ostojić

Čestitam 30 godišnjicu našeg Udruženja.
Čestitam dan pobede.
Živeli! Milan Radulović

Srećan nam dan Pobede! Naši Drežničani i Jasenčani dali su veliki doprinos u pobedi nad fašizmom i nacizmom što su platili velikim brojem izgubljenih života. Nažalost ta pobeda nije trajna, poražene snage opet su se podigle i prete Srbima sa svih strana. Držimo se zajedno i zbijajmo svoje redove. Jedno takvo mesto je naše Udruženje. Čestitam 30 godišnjicu Udruženja! Živeli! Dmitar Vukelić

U ovim teskim epidemioloskim uslovima obeleženo je osnivanje Udruženja. To je bila naša obaveza i dužnost i mi smo je u delo sproveli. Svi oni koji su čestitali porukom bili su sa nama i dali svoj doprinos. Oni koji su mislili na nas takodje. Neka oni koji su ostali u Drežnici i Jasenku znaju da nisu sami da mislimo na njih i želimo brzi susret. Mi moramo biti jedinstveni, misliti jedni na druge, podmladiti udruzenje, davati nove ideje za rad itd itd. Predlažem da se na sajt postave imena onih koji su bili pokretači osnivanja, članova U.O. do sada. Što više podataka, bićemo bogatiji i sačuvati sećanja na one kojih nema.

Šta ima lepše nego na dan pobede nad fašizmom slaviti 30 godina od formiranja  Udruženja Drežničana i Jasenčana znajući kolike žrtve su date baš u Drežnici i Jasenku u ratu. Negujmo sećanje na žrtve, žrtvujmo se i dajmo svoj doprinos za narednih 30 godina rada Udruženja. Živeli i neka nam je sa srećom.

Danas smo uspeli da očuvamo plamen koji je upaljen pre 30g. kada se UDJ oformilo. Neka zauvek sija i obasjava na putu uspeha u budućnost.  
Ljubiša Maravić Mića Stojković Đuro Maravić