Telefon: +381 61 19 88 921

 СВЕТИ САВА

27. јануар

 

Savindan je školska slava i praznik Srpske pravoslavne crkve, koji se proslavlja 27. januara.

Na dan 27. januara 1236. Sveti Sava je preminuo u mestu Trnovu u današnjoj Bugarskoj.

Sveti Sava rođen je 1175. godine kao Rastko Nemanjić. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i Ane Nemanjić, kćerke carigradskog imperatora Romana. Još kao dete je pokazao veliko interesovanje crkvu i učenje. Sa 17 godina upoznao je monaha sa kojim je otišaona Svetu goru,  napustivši očevu kuću. U tom manastiru Svetog Pantelejmona se zamonašio 1192. godine kada je i dobio ime Sava.

Sava i njegov otac (koji se zamonašio 1196. i dobio ime Simeon) osnivaju manastir Hilandar na Svetoj gori.

Početkom 13. veka Sava je postao đakon i sveštenik Hilandara. 1207. godine vratio se u Srbiju, sa sobom je poneo i mošti svog oca, svetog Simeona kako bi pomirio svoju zavađenu braću Stefana i Vukana.

1219. godine ekumenski patrijarh je na dvoru Vizantijskog carstva, u Nikeji, Savu proglasio prvim srpskim arhiepiskopom. Zahvaljujući njemu, Srpska pravoslavna crkva postaje autokefalna, odnosno, samostalna crkva.

Arhiepiskop Sava je 1234. godine svoju titulu predao svom učeniku Arseniju čime ga je proglasio drugim srpskim arhiepiskopom.

Posle toga Sava kreće na put kroz Palestinu, Siriju, Persiju, Vavilon, Egipat i Anatoliju. iObilazio je sveta mesta i razgovarao s velikim isposnicima. U Trnovu, prestonici Bugarskog kraljevstva, razboleo se i preminuo 27. januara 1236. godine.

Kralj Vladislavu je posle više pokušaja uspeo da prebaci mošti svetog Save u manastir Mileševa, oko 1237. godine.

Krajem 16. veka Osmanlije su spalili Savine mošti na vračarskom nasipu u Beogradu. Na mestu gde se smatra da su spaljene mošti Svetog Save nikao je  jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu, Hram Svetog Save.

Izvor: O.Š. "Novi Beograd"

Našim članovima, zemljacima, simpatizerima i svim ostalim građanima koji slave Svetog Savu čestitamo krsnu slavu sa željom da ovaj i sve naredne dane provedu u zdravlju, slozi i radosti.