Telefon: +381 61 19 88 921

Viđeno perom i objektivom novinara Dragana Basovića.


Drežničani i Jasenčani zajedno svakog Mitrovdana i Đurđevdana već 27 godina

Jedno lijepo i uzvišeno veče


Svake   godine na Mitrovdan i Đurđevdan sastaju se Ličani iz Drežnice i Jasenka kako ne bi dozvolili, kako je rečeno na okupljanju na Mitrovdan 9. novembra u beogradskom hotelu „Mažestik“, da ih „obuzme otuđenje“. Dok Srbi iz nekih gradova i oblasti preko reke Drine tek osnivaju svoja zavičajna udruženja ovi Ličani imaju odavno svoje udruženje koje već 27. godina  organizuje zavičajne večeri sa ciljem da ojačaju ili obnove stare veze među sobom ili da steknu nove, odnosno učine „Udruženje Drežničana i Jasenčana“ brojnijim. Gost Drežničana i Jasenčana te večeri, koja je protekala u igri, pjesmi i veselju, razgorima bio je nekadašnji predsjednik opštine Voždovac Stevo Radović.

...nastavak...


Veče je otvoreno ojkačom „Preko Kapele, ličke gore zelene“ koju su otpjevali Pero Mamula, Aleksa Maravić, Đuro Maravić Crnja i Đuro Maravić Čort. Potpredsednik Udruženja Petar Mamula, rođeni Jasenčanin, pozdravio je prisutne u ime Upravnog odbora.

- Ovo je 27 druženje, mitrovdansko,  u ovako lijepom ambijentu i broju, a nadam se da će tako biti i na proljeće na Đurđevdan. Znam da znate da je život nije ono što smo proživjeli, nego ono čega se sjećamo. Nadam se da će ovo druženje i sva ostala ostati u nezaboravnom sećanju. Znam da znate da smo prošli sankcije, ratove, bombardovanje i u okviru toga svega stresovi su dominirali, a iza toga je došlo vrijeme otuđenja. Zato ovo druženje dobija na značaju kao i sve ostale aktivnosti udruženja. Želim vam  da u dobrom zdravlju i raspoloženju dočekamo i Đurđevdansko druženje, obratio se Mamula zemljacima.

Potom su oživljene uspomene na slavne dane na koje je skup podsjetio voditelj programa Aleksandar Saša Radulović:
-Naše udruženje se pridružuje  državnim manifestacijama „Dani slobode“ kada obilježavamo pobjede - proboj Solunskog fronta i oslobođenje Srbije i Beograda u Prvom i Drugom svjetskom ratu.  Mnogi Drežnični  i Jasenčani učestvovali su u ovim velikim događajima podržavajući i boreći se za ideju da svi Srbi žive u zajedničkoj državi. Mobilisani Drežničani i Jasenčani su kao austrougarski vojnici upućivani na Drinu protiv Srbije i u Galiciju protiv Rusije. Mnogi su poginuli , ali mnogi su  se predali srpskoj ili ruskoj vojsci.  U Odesi je od ovih prebega formirana Prva srpska  divizija koja je bila u sastavu ruskog 47. armijskog korpusa.  Iseljenici, koji su otišli u SAD trbuhom za kruhom, prijavili se u srpsku vojsku i nakon tromjesečne obuke bili raspoređeni u jedinice i upućeni na Solunski front. Dali su nemjerljiv doprinos oslobađanju Srbije i srpskih etničkih prostora i prostora ostalih južnoslovenskih naroda . U srpskoj vojsci 1914-18 godine bio je 161 dobrovoljac iz Drežnice i 22 dobrovoljca iz Jasenka, ukupno 183. Poginulih iz Drežnice je osam,  iz Jasenka jedan, iz Drežnice ranjenih  devet, iz Jasenka dva i jedan nestao. Stradanje se nastavilo i u Drugom svetskom ratu. Neka im je vječna slava.

Pjesnik Branko Zrnić je pročitao svoje pjesme Srpski dobrovoljci i Dostojanstvo čuvaj.
-Ja sam potomak solunskog dobrovoljca iz Drežnice, odrastao u Banatu, Ličane volim jer su moji. Pročitaću pjesmu o Drežničanima  kakve ja vidim, iz priča, kakvim sam ih zamišljao, a možda i jesu takvi:
-Moj rod je dođe do Drežnice i tu je zastao /borio se za opstanak i uvijek ratovao /Pomagao braći svojoj, žalio se nije / ginulo se za slobodu tako bješe prije / Za kralja i otadžbinu stigo do Soluna / sa ordenjem vratio se, čuvala se Kruna /Za zasluge kralj darova zemlju junacima/ da ne bude više gladi ko negdje što ima/ Krenuli su Drežničani preko rijeke Drine/ rasuše se na sve strane širom  Vojvodine /Ostali su sad potomci pretke da spominju  /i na Malu Gospojinu da obiđu svetinju.
-Mi Srbi Krajišnici imamo na šta da budemo ponosni jer velika duhovna i kulturna zaostavština naših predaka je nešto što nas inspiriše. To je neiscrpna inspiracija i ogromno bogatstvo što su nam ostavili. Mogu ovi drugi, koji samo zavide, da plaču, da otimaju, ali ono najvrijednije u nama je u našoj duši i to nam ne mogu oteti. Ako nas bude, biće to opet naše, rekao je Branko Zrnić.
Ženska pjevačka grupa „Ogrlica od bisera“ koju vodi Jasna Vasiljević-Milanović, kćerka čuvene Mire Vasiljević, otpevao je više pjesama , između ostalih „Ovo je Srbija“, „Haj pogledaj mala moja sa prozora je li zora“, „Marš na Drinu“ i nekoliko ruskih pjesama. Potom se uz harmoniku zaigralo kolo. Milovanović je prenijela pozdrave Ličanima uprave Petersburga gdje je „Ogrlica od bisera“ gostovala prošlog ljeta na osveštanju Crkve Svetog Lazara Kosovskog.

Predsjednik Udruženja  Drežničana i Jasenka  Dmitar Vukelić, koji je bio organizator i režiser ovog događaja, bio je vrlo raspoložen, veseo i duhovit, ali je dio večeri iskoristio da uputi ozbiljne i vredne poruke:
-Ko zna u Srbiji da je 183 Drežničana  i Jasenčana učestvovali u tako velikom operacijama i dali svoje živote za Srbiju. Neka se niko ne naljuti, 183 dobrovoljca nisu došli u Drežnicu i Jasenak, ali nikome mi to nismo nabili na nos. Nacionalne postavke treba  da nas spajaju, a ove ideološke ...Mi smo svjesni da smo nekada bili njihovi zarobljenici, ponekada i izvršioci. Mi to znamo. Najčešće izvršioci zbog svog neznanja jer u to vreme u Drežnici i Jasenku bilo je  malo obrazovanih. Koji su bili upravitelji ili bilježnici, oni se broje na prste. Svi su bili odani ideji zajedničke države oni su mislili da, ako stvore Jugosaviju, da će ona živjeti vječno. Zato su, jadni, za Jugoslaviju krenuli i izginuli od Drežnice  do Beograda, Solunskog fronta, zaključno sa Trstom. To svi moramo znati, moramo pamtiti, izvući zaključke za ubuduće , prenositi mladima da se znaju postaviti. Vidite i sami kakva su vremena - teška. Znači, da se svi okupljamo i međusobno podržavamo. Zato, ovo veče ne da je lepo, nego je uzvišeno.

Zahvalnice Udruženja dobili su „oni koji su 34  i 35 godište, odnosno, oni koji su od početka u Udruženju“: Marica Pejović, Nedeljka Neđa Stojković, Spase Kosanović i Duško Stojković.    Duško Stojković je rekao: zaista sam iznenađen, želim  da se nastavi ova vrsta druženja.
Na večeri su pretstavljeni istaknuti članovi Udruženja : Nada Vukelić novinarka RTS-a sa mužem Srđanom, Miroslav Remenski i njegova supruga Marica, kći prvog predsedsednika Udruženja  Đure Tomića, Milena Manojlović, Milan Zrnić, Maravić Sonja, Sandra i Jelena, Nikola Maravić, Danica Dangubić, Strahinja i Boris Končar, Milan Zrnić, Nikola Tatalović, Maja i Marija Maravić i Petar Radojčić.  
Udruženje  ima više od 540 članova. Svi okupljeni podržali su njegov rad kupivši kalendar za narednu godinu uz koji su dobili i primjerak Srpskog kola.

 

Album_20181129